onsdag 30. oktober 2013

Toppand


Observerte disse to Toppendene på Østensjøvannet sist søndag. Hunnen (bildet over) var langt mindre sky enn hannen (bildet under). Hunnen var også vesentlig mindre enn hunnen. Kanskje var dette en ungfugl siden den hadde mer islett av grått i fjærdrakten. Den hadde heller ikke den mørke tuppen på nebbet som voksne fugler har.


På svensk heter den Vigg hvilket minner meg om en av Sveriges mest kjente seilbåter som het Albin Viggen. Sikkert oppkalt etterdenne fuglen.


På den svenske Wikipedia (som jeg liker bedre enn den norske fordi det står så mye mer på den svenske) står det:
Viggen är en liten kompakt fågel med ganska lång hals. Dess mest signifikanta drag är tofsen i nacken som hos häckande hanar är lång och nedhängande men mer eller mindre synlig på båda könen och i alla dräkter. Näbben är kort och bred och blågrå till färgen, bredare mot spetsen som är svart. Fågelns totala längd är 40-47 cm, vingspannet 65-72 cm.

Den adulta hanen har svart huvud, bröst, ovansida och stjärt, medan sidorna, buken och undersidan av vingarna är vita. Ovansidan av handpennor och armpennor är vita med en tydlig svart avslutning som ett streck på vingkanten. Honan är färgad i olika nyanser av brunt, med en jämnt mörkbrun nyans på rygg och huvud och en ljusare brun på sidorna. Honans buk, undersida av vingar och ovansidan av handpennor och armpennor är vita, precis som på hanen.


Juvenilen är mattare gråbruna till färgen och påminner annars om honor.



Bildene under viser en typisk sekvens hvor den dykker. Først strekker den på halsen.


Så kroker den seg sammen og kaster seg med hodet ned under vannflaten.


Her forsvinner bakenden.


Hannen har som så ofte ellers i fugleverdenen den flotteste fjærdrakten. Hunnen har en ganske så kedelig fjærdrakt i gråbrunt.




2 kommentarer:

  1. Åhh så fine bilder av Toppand!Ja hunner er ikke så redd som hannfuglen men godt sky er den likevel!Blir litt sånn lengel etter å se disse fuglene i vannet mitt i Canadaskogen.Vet ikke om de over vintrer eller ei!Liker godt den tufsen de har på hodet.Flotte bilder.

    SvarSlett
  2. En aldeles utmerket serie av toppanda, og stokkandserien under for den saks skyld! Det var en slik ro over denne serien!
    Ha en fin dag, Knut:)

    SvarSlett